top of page

Οι διαδρομές χρήματος, ο «αδερφός» Ταγίπ και το κυνήγι διώξεων

Updated: Feb 11

GR | EN



Αποκλειστικό: Συνέντευξη με τον Αλί Γεσίλνταγ, τον επιχειρηματία που κατήγγειλε τον Ερντογάν για διαφθορά δισ. δολαρίων λίγο πριν την απόφαση του Aρείου Πάγου για την έκδοσή του στην Τουρκία.



Update: Η απόφαση του Αρείου Πάγου για την έκδοση ή μη του Αλί Γεσίλνταγ αναμένεται στις 7 Φεβρουαρίου 2024.


Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τη Σοφία Καρτάλη

20.01.2024, 11.00 π.μ.

 

 

Σοφία Καρτάλη (Σ.Κ.): Aλί πώς περιγράφεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι σήμερα;

 

Αλί Γεσίλνταγ (Α.Γ).: Θα ξεκινήσω κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν. Είμαστε η οικογένεια που βρίσκεται πιο κοντά στον Ταγίπ Ερντογάν. Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε μαζί στην ίδια γειτονιά. Η επαφή μας ήταν καθημερινή. Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν εξελέγη δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, το 1994, ο μεγάλος μου αδερφός, Ζεκί Γεσίλνταγ, ήταν δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος.

Και το 1999 όταν απομάκρυναν τον Ταγίπ Ερντογάν από τα καθήκοντά του και τον έβαλαν στις φυλακές Pınarhısar, ο άλλος μου αδερφός, Χασάν Γεσίλνταγ, διέπραξε σκόπιμα μια παράβαση για να μπει στη φυλακή μαζί του, στο ίδιο κελί, μία μέρα πριν απ’ αυτόν μάλιστα, για τον προστατεύσει. Επίσης, επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν πάσχει από μία ασθένεια που κανείς δεν το γνωρίζει, φρόντιζε να λαμβάνει και τη φαρμακευτική του αγωγή. Και όλα αυτά στο όνομα μιας μεγάλης φιλίας.

 

Σ.Κ.: Από τι ασθένεια πάσχει;

 

Α.Γ.: Πάσχει από επιληψία. Το κρύβουν. Κάποιες φορές παθαίνει επιληπτικές κρίσεις. Γι’ αυτό τον λόγο κάποιος από την οικογένεια του ή κάποιος πολύ κοντινός του πρέπει να είναι πάντα μαζί του.

 

Σ.Κ.: Μετά απ’ όλα αυτά τι ακριβώς συμβαίνει;

 

Α.Γ.: Όταν ο Ερντογάν έγινε Πρωθυπουργός εμείς τα τρία αδέρφια ανοίξαμε εταιρίες, όπως κάναμε και επί της δημαρχείας του, κερδίζοντας τεράστια ποσά. Ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν πάντα ο κρυφός μας συνέταιρος. Κάναμε μαζί μεγάλες δουλειές κερδίσαμε δισ. δολάρια, δεν μιλάμε για εκατ., δισ. δολάρια. Το 2014 θέλησα να αποχωρήσω από την [οικογενειακή επιχείρηση] λόγω διαφωνιών, ζητώντας το μερίδιό μου. Και ως απάντηση τον ίδιο χρόνο μ ’έστειλαν στη φυλακή για 7 ολόκληρα χρόνια χωρίς κανένα πραγματικό στοιχείο για ένα αδίκημα που δεν διέπραξα ποτέ. Αποφυλακίστηκα το 2020 λόγω COVID-19 επωφελούμενος τη νέα διάταξη αποσυμφόρησης των φυλακών. Και ζήτησα ξανά αυτά που δικαιούμαι. Και αυτή τη φορά έψαξαν έναν τρόπο για να με φιμώσουν. Έβγαλαν μια απόφαση εις βάρος μου ώστε να εκτίσω το υπόλοιπο ποινής 4 χρόνων για ένα αδίκημα που είχα διαπράξει ως ανήλικος, το 1985-1986. Και για το οποίο είχα εκτίσει την ποινή μου κάνοντας 6 ολόκληρα φυλακή. 15 χρονών ήμουν τότε. Εξοργίστηκα και έτσι αποφάσισα να βγάλω τα βίντεο[στο YouTube] με τις αποκαλύψεις διαφθοράς. Και αυτή τη φορά εκδώσανε ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ εις βάρος μου ακριβώς 10 μέρες μετά τις αποκαλύψεις μου. Κι εγώ διέφυγα στην Ελλάδα για να σωθώ.

 

«Στα χέρια μου βρίσκονται πολλά στοιχεία και αυτό το γνωρίζουν»

 

Σ.Κ.: Αλί έχεις στοιχεία στα χέρια σου;

 

Α.Γ.: Στα χέρια μου βρίσκονται πολλά στοιχεία και αυτό το γνωρίζουν. Γι΄αυτό πλέον έχουν ανοίξει εναντίον μου και έναν νέο φάκελο ποινικής δίωξης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και συγκεκριμένα στο κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν  (FETÖ). Ο φάκελος αυτός είναι απόρρητος και οι δικηγόροι μου δεν έχουν καμία πρόσβαση. Ο στόχος τους είναι σ’ αυτόν τον φάκελο να προσθέσουν όσες κατηγορίες θέλουν και να με βάλουν στη φυλακή ισόβια.

 

Σ.Κ.: Ποια είναι η προσδοκία σου για την εκδίκαση της έκδοσής σου από τον Άρειο Πάγο;

 

Α.Γ.: Το μόνο που επιθυμώ είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Θέλω να εξεταστούν προσεκτικά όλα τα στοιχεία του φάκελού μου.  Ήρθα στην Ελλάδα επειδή εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη. Η Ελλάδα ως λίκνο της δημοκρατίας είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε η δικαιοσύνη και η δημοκρατία. Αν αποφασίσουν να με στείλουν πίσω στην Τουρκία είναι να σαν να λένε πάρτε τον πίσω και σκοτώστε τον.

 

Σ.Κ.: Ήσουν μέρος αυτής της διαφθοράς μέχρι ένα σημείο σωστά;

 

Α.Γ.: Σωστά.

 

«Κανείς δεν μπορεί ν ’αντισταθεί αυτή τη στιγμή στο σύστημα διαφθοράς του Ερντογάν» 

Σ.Κ.: Αυτή τη στιγμή ποιος μπορεί να αντισταθεί στο σύστημα διαφθοράς του Ερντογάν;

                                        

Α.Γ.: Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αντισταθεί κανείς. Μόνο εάν εξηγήσεις την αλήθεια στον λαό και τον καθοδηγήσεις σωστά ώστε να μάθει την αλήθεια. Και να επιλέξει να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Μόνο τότε. Γιατί στην Τουρκία αυτή τη στιγμή υπάρχει δικτατορία και γίνεται μόνο αυτό που λέει ο Ερντογάν και η οικογένειά του.

 

«Σε κάθε μεγάλο έργο είναι συνέταιρος και ο Ταγίπ Ερντογάν αλλιώς δεν μπορείς να αναλάβεις κανένα μεγάλο έργο»

 

Σ.Κ: Σε κάθε μεγάλο έργο έχει μερίδιο και ο Ερντογάν;

 

Α.Γ.:  Ναι, έτσι ακριβώς.  Σε κάθε μεγάλο έργο είναι συνέταιρος και ο Ταγίπ Ερντογάν αλλιώς δεν μπορείς να αναλάβεις κανένα μεγάλο έργο. Όλοι οι επιχειρηματίες στην Τουρκία έχουν συνέταιρο τον Ταγίπ Ερντογάν. Αναγκαστικά πρέπει να του δώσουν το μερίδιό του διαφορετικά δεν προχωράει τίποτα. Δεν έχεις καμία τύχη.

 

Σ.Κ.: Τα λεφτά που κερδίσατε που είναι Αλί?

 

Α.Γ.: Ένα μέρος των χρημάτων είναι στην Ελβετία, ένα μέρος στην Αμερική και ένα άλλο μέρος σε άλλες σε  εταιρίες που φαίνεται να είναι σε ονόματα άλλων προσώπων. Αυτή τη στιγμή τα έργα που κάνουμε στην Τουρκία είναι έργα εκατοντάδων εκατ. δολαρίων, δουλειές δισ. δολαρίων, μιλάμε για τώρα. Για παράδειγμα η [κατασκευαστική] εταιρεία Yapı Yapı είναι δική μας αλλά φαίνεται ότι είναι στο όνομα κάποιου άλλου. Σ’ αυτήν την εταιρεία ο «αδερφός» Ταγίπ είναι συνέταιρος αλλά και ο γιος του Μπιλάλ. Μόνο στην περιοχή Ετιλέρ σε μια έκταση που ανήκε στην αστυνομία κατασκευάζουμε ουρανοξύστες, εμπορικά κέντρα, έργα δισ. δολαρίων. Επίσης αναλάβαμε και την κατεδάφιση του παλιού αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης όπου στη θέση του κατασκευάζονται πάρκινγκ.


«Φοβάμαι ότι θα με πάρουν πίσω στην Τουρκία για να με φιμώσουν και να με δολοφονήσουν» 

Σ.Κ.: Αυτή τη στιγμή αυτά τα έγγραφα είναι στα χέρια σου;

 

Α.Γ.: Βεβαίως. Γνωρίζουν ότι κατέχω αυτά τα έγγραφα και ότι μπορώ να αποδείξω την εγκυρότητά  τους. Γι΄αυτό και φοβάμαι ότι θα φροντίσουν να με πάρουν πίσω στην Τουρκία για να με φιμώσουν και να με δολοφονήσουν.   

«Είμαι έτοιμος να κάνω ακόμα μεγαλύτερες αποκαλύψεις, να πω σκληρότερες αλήθειες»

Σ.Κ.: Aν γυρνούσες πίσω τον χρόνο θα τις έκανες ξανά αυτές τις αποκαλύψεις;

 

Α.Γ.: Δεν μου άφησαν άλλη επιλογή. Δεν ήταν μια απόφαση που πήρα μέσα σε μια στιγμή. Επί έναν ολόκληρο χρόνο έστελνα επιστολές στον «αδερφό» Ταγίπ και δεν έλαβα καμία απάντηση. Πιστεύω ότι θα το έκανα ξανά. Εάν με κρατήσουν εδώ ή με στείλουν σε οποιοδήποτε άλλο κράτος είμαι έτοιμος να κάνω ακόμα μεγαλύτερες αποκαλύψεις, να πω σκληρότερες αλήθειες διότι έχω τα στοιχεία και αυτό το γνωρίζουν. Και θα έρθουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Διότι εγώ δεν θα πω αυτά που λέγονται στην τηλεόραση και γράφονται στις εφημερίδες. εγώ είμαι ένα άτομο που βρισκόμουν στον πυρήνα του συστήματος, ένας άνθρωπος κλειδί .  

 

Τι σημαίνει πλέον το όνομα Ερντογάν για σένα; 

 

Α.Γ.: Από πολιτική άποψη ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει ένα τέτοιο σύστημα διακυβέρνησης ώστε αν του το επιτρέψει η υγεία του μπορεί εφ’όρου ζωής να παραμείνει Πρόεδρος. Από συναισθηματική άποψη εγώ τον αγαπούσα και τον εμπιστευόμουνα αλλά μετά απ’ όλα αυτά που μου έκαναν νιώθω τελείως διαφορετικά. Γιατί δεν προκάλεσε πόνο μόνο σε μένα αλλά και στη γυναίκα μου και στα παιδιά μου.

 

Σ.Κ.: Το μοναδικό «όπλο» που διαθέτεις αυτή τη στιγμή είναι η δικαιοσύνη, συμφωνείς Αλί;

 

Α.Γ.: Ναι, ακριβώς. Στο μόνο που μπορώ να βασιστώ είναι ο Άρειος Πάγος,  ο οποίος μπορεί να διαπιστώσει τις αδικίες εις βάρος μου και την κατάσταση που βρίσκομαι και να με σώσει. Είναι το μόνο που μου έχει απομείνει. Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Τα έχω αποδεχτεί όλα διότι αυτοί που με καταδιώκουν είναι οι ίδιοι που διοικούν το τουρκικό κράτος, όχι η αστυνομία ούτε κάποια δικαστική αρχή.

 

Σ.Κ.: Υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν;

 

Α.Γ.: Η Ακσενέρ αποχώρησε από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης. Βγάλανε εκτός τον Κιλιτσντάρογλου κατηγορώντας τον ως ανάξιο, ενώ ήταν ένας σωστός άνθρωπος και ήταν ο μόνος ηγέτης που μιλούσε για τη διαφθορά. Και θα κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν την πολιτική άνοδο του Εκρέμ Ιμάμογλου και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν. Αυτή τη στιγμή και η αντιπολίτευση είναι μέσα στη διαφθορά. Δήμοι της αντιπολίτευσης και εταιρίες τους που συνεργάζονται με το κράτος είναι μέσα στο σύστημα διαφθοράς. Ο Ερντογάν παίζει το παιχνίδι του όπως αυτός ξέρει πολύ καλά. Από τη μια επιτρέπει σε όλους να είναι στην παρανομία και από την άλλη έχει έτοιμους τους φακέλους με τις υποθέσεις διαφθοράς τους.  Έτσι εάν κάποιος από αυτούς κρατήσει αντιπολιτευτική στάση τον έχει στο χέρι του.

Ο Ερντογάν έχει δυο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Κρατάει πολύ καλούς φακέλους και εξουδετερώνει τους αντιπάλους του. 

 

 

 
Απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλί Γεσίλνταγ στο House of Investigative Journalism μέσα από τις φυλακές Κομοτηνής.

   

 

bottom of page