top of page

Νέα στοιχεία παρουσίασαν στον Άρειο Πάγο οι συνήγοροι του Αλί Γεσίλνταγ κατά την εξέταση της έφεσής του για τη μη έκδοσή του στην Τουρκία

Updated: Feb 22

Αποκλειστικό- Ο Αλί Γεσίλνταγ δηλώνει: «Νιώθω την πολιτική πίεση για την έκδοσή μου. Γνωρίζω πολύ καλά τον Ερντογάν δεν τηρεί κανένα πρωτόκολλο.

Γι’ αυτό είμαι βέβαιος ότι έχει ζητήσει την έκδοσή μου προσφέροντας ανταλλάγματα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».



Ανατρεπτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση έκδοσης του Αλί Γεσίλνταγ στις 7 Φεβρουαρίου του 2024.

 

Οι συνήγοροί του, Θανάσης Καμπαγιάννης και Γιάννης Πατζανακίδης, παρουσίασαν 6 νέα έγγραφα, τα οποία ήρθαν στα χέρια τους μόλις μία μέρα πριν. Σύμφωνα μ΄αυτά αποδεικνύεται ότι ο Αλί Γεσίλνταγ ερευνάται για συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση - συγκεκριμένα στο κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν - επειδή δημοσίευσε τα 8 βίντεο στο YouTube καταγγέλλοντας τη διαφθορά Ερντογάν.   

 

Το δικαστήριο άκουσε έκπληκτο τον συνήγορο του 54 χρόνου επιχειρηματία να περιγράφει ότι σ΄ αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση περιλαμβάνονται ως μέλη η γυναίκα του, ο φίλος του που τον φιλοξενούσε όταν γύρισε αυτά τα βίντεο κατά του Ερντογάν αλλά και ο ίδιος επειδή του εστάλη μία προκαταβολή, την οποία τελικά μπλόκαραν οι τουρκικές αρχές, για να αναλάβει την υπεράσπιση του Αλί Γεσίλνταγ.

 

Η τουρκική δικαιοσύνη μέχρι τώρα έχει αποκρύψει αυτά τα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές που καταδεικνύουν την πολιτική του δίωξη από τον Τούρκο Πρόεδρο. Χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα ένα υπόλοιπο έκτισης ποινής τεσσάρων χρόνων για μια δολοφονία που φέρεται να διέπραξε 38 χρόνια πριν, ως ανήλικος για να τον πάρουν πίσω και να του κλείσουν το στόμα υποστήριξαν οι δικηγόροι του.  

 

Η απόφαση του δικαστηρίου της Κομοτηνής που αποφάσισε την έκδοση του Αλί Γεσίλνταγ στην Τουρκία και επί της οποίας ασκήθηκε η έφεση που εξετάζεται σ’ αυτή τη συνεδρίαση του Αρείου Πάγου δεν έλαβε υπόψη τα στοιχεία για την πολιτική δίωξη που υφίσταται ο επιχειρηματίας.

 

Ο Αλί Γεσίλνταγ εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου εμφανώς αδυνατισμένος και αγχωμένος καθώς γνωρίζει τη βαρύτητα της σημερινής του μαρτυρίας, η οποία θα κρίνει και την ίδια του τη ζωή.

 

Ο 54 χρόνος επιχειρηματίας στην ερώτηση του Προέδρου τι λένε αυτά τα βίντεο άρχισε να περιγράφει τη σχέση του αλλά και της οικογένειάς του με τον Ερντογάν. Μία σχέση που πάει πίσω στην παιδική τους ηλικία, μία σχέση αδελφική που εξελίχθηκε με την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία σε επιχειρηματική  συνεργασία σε κέρδη δισ. δολαρίων και τελικά στη ρήξη λόγω διαφωνιών.

 

Το δικαστήριο εντυπωσιάστηκε από το πόσο κοντά ήταν ο Αλί Γεσίλνταγ στον Ερντογάν. Ακολούθησαν ερωτήσεις από μέλη της επιτροπής και με το ενδιαφέρον να παραμένει ζωντανό μέχρι το τέλος της συνεδρίασης καθώς ο επιχειρηματίας προσπαθούσε να εξηγήσει πως η τουρκική δικαιοσύνη έχει καταλυθεί  από τον Ερντογάν.

 

Ο Αλί έκλεισε την κατάθεσή του λέγοντας:

«Αν με στείλετε πίσω το μόνο βέβαιο είναι ότι θα πεθάνω, δεν θα  μ ‘αφήσουν να ζήσω. Γιατί είμαι αυτός που γνωρίζει όλες τις βρώμικες δουλειές του Ερντογάν. Με τον  Ερντογάν ήμασταν μία οικογένεια».

 

Ο εισαγγελέας φαίνεται να συμφώνησε με την απόφαση του δικαστηρίου Κομοτηνής και ζήτησε να απορριφθεί η έφεση.

 

Η διαδικασία διήρκησε μιάμιση ώρα.

Έκλεισε με την αγόρευση του συνηγόρου του Θάναση Καμπαγιάννη ο οποίος τόνισε «έχετε ενώπιον σας σήμερα έναν άνθρωπο, ο οποίος σε ενδεχόμενη δίκη η οποία θα γίνει στη Τουρκία αν χάσει την εξουσία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αν γίνει ειδικό δικαστήριο για τα αδικήματα που έχει τελέσει θα είναι ο βασικός αυτόπτης μάρτυρας. Το αν θα είναι αυτός ο μάρτυρας εκεί εξαρτάται από το αν το δικό σας δικαστήριο θα προσφέρει την προστασία του.  Αυτός ο άνθρωπος  μιλάει από τα μέσα είναι μέλος μιας οικογένειας που παίζει το ρόλο του ταμείου του Ερντογάν».


Οι συνήγοροι του Αλί Γεσίλνταγ, Θανάσης Καμπαγιάννης και Γιάννης Πατζανακίδης,


Η συνεδρίαση διεκόπη για να εξεταστούν τα νέα στοιχεία και μέσα στις επόμενες δεκαπέντε μέρες ο Άρειος Πάγος αναμένεται να βγάλει την απόφαση.

bottom of page