top of page

Ένας μάρτυρας έτοιμος να εκθέσει με στοιχεία το σύστημα διαφθοράς του Ερντογάν: Ζητάει άσυλο στην Ελλάδα

Updated: Feb 11

GR | EN


Αποκλειστικό- Ο Αλί Γεσίλνταγ δηλώνει: «Όλοι οι επιχειρηματίες στην Τουρκία έχουν συνέταιρο τον Ταγίπ Ερντογάν. Αναγκαστικά πρέπει να του δώσουν μερίδιο διαφορετικά δεν προχωράει τίποτα»

 



Update: Η απόφαση του Αρείου Πάγου για την έκδοση ή μη του Αλί Γεσίλνταγ αναμένεται στις 7 Φεβρουαρίου 2024.


Ο Αλί Γεσίλνταγ κρατείται στις φυλακές Κομοτηνής περιμένοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου για την έκδοσή του στην Τουρκία.

 

Από αυτήν την απόφαση κρίνεται, λέει, και η ίδια του η ζωή. Όπως υποστηρίζει, εάν αυτή τη στιγμή η Ελλάδα τον εκδώσει στην Τουρκία, οι τουρκικές αρχές θα τον στείλουν ισόβια στη φυλακή. Είναι σίγουρος ότι εκεί θα βρουν έναν τρόπο να τον εξαφανίσουν καθώς γνωρίζουν ότι έχει στοιχεία στα χέρια μου για το σύστημα διαφθοράς του Ερντογάν.


Ο 54 χρόνος επιχειρηματίας, Αλί Γεσίλνταγ, από κοινού μαζί με τα δύο αδέλφια του δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών και της εστίασης.

 

Μέσα από τις φυλακές Κομοτηνής, στην αποκλειστική συνέντευξη με το House of Investigative Journalism, λέει ότι ως οικογένεια στήριξαν τον Ερντογάν από τα πρώτα του βήματα στην πολιτική.

 

Περιγράφει ότι ο αδερφός του, Χασάν, έφτασε στο σημείο να διαπράξει σκόπιμα μία παράβαση έτσι ώστε να μπει στη φυλακή για να προστατεύσει τον σημερινό Πρόεδρο της Τουρκίας, όταν αυτός είχε οδηγηθεί στις φυλακές Pınarhisar ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 1999. 

 

Αναγνωρίζει ότι την περίοδο που ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος, ο αδερφός του κέρδισε πολλούς διαγωνισμούς δημοσίων έργων, ανοίγοντας διάφορες εταιρείες με κρυφό πάντα συνέταιρο τον Τούρκο Πρόεδρο.

Πολλοί επιχειρηματίες μάλιστα ζητούσαν τη διαμεσολάβησή τους για να καταλήξουν σ ’αυτούς τα έργα, με τους ίδιους αλλά και τον Ερντογάν να εισπράττουν μίζες εκατοντάδων εκατ. δολαρίων.

 

 

 Η οικογενειακή διαμάχη αποκαλύπτει τη διαφθορά Ερντογάν

 

 Το 2014 ο Αλί Γεσίλνταγ ήρθε σε διαμάχη με τα αδέλφια του για τον διαμοιρασμό των ποσοστών στις εταιρείες τους, καθώς διευκρινίζει ότι ήθελε να αποχωρήσει από τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Η απόφαση του αυτή τον οδήγησε λίγους μήνες μετά στις τουρκικές φυλακές για ένα αδίκημα που υποστηρίζει ότι δεν διέπραξε ποτέ.

 

Με επιστολές σε υπουργούς της κυβέρνησης προσπάθησε να αναδείξει τη σκευωρία εναντίον του. Παρ'όλα αυτά παρέμεινε για 7 ολόκληρα χρόνια στη φυλακή. Το 2020 κατάφερε να βγει από τη φυλακή λόγω COVID-19 επωφελούμενος τη νέα διάταξη αποσυμφόρησης των φυλακών.

Μόλις αφέθηκε ελεύθερος συνέχισε να στέλνει γράμματα, αυτή τη φορά απευθύνθηκε στον Ερντογάν και στην οικογένειά του, χωρίς όμως να λάβει καμία απάντηση.

 

Αυτό είναι και το σημείο που η υπόθεσή του αρχίζει να παίρνει δημοσιότητα προκαλώντας τη δυσφορία του Ερντογάν αλλά και της ίδιας του της οικογένειας.

 

Ο Αλί Γεσίλνταγ περιγράφει ότι η τουρκική δικαιοσύνη ανοίγει ξανά τον φάκελό του για να βρει έναν τρόπο να τον φιμώσει. Ξαφνικά, μαθαίνει από τον δικηγόρο του ότι οι τουρκικές αρχές έβγαλαν ένα υπόλοιπο έκτισης ποινής 4 χρόνων που προκύπτει από ποινικά αδικήματα που φέρεται να διέπραξε 39 χρόνια πριν, το 1985-86, σε ηλικία 15 χρονών.

 

Εκείνη είναι η στιγμή, λέει ο Αλί Γεσίλνταγ, που παίρνει την απόφαση να μιλήσει δημόσια για το σύστημα διαφθοράς του Ερντογάν.

 

Μόλις δέκα μέρες μετά τις αποκαλύψεις του -με 8 βίντεο στο YouTube- , καταγγέλλοντας τον Ερντογάν για διαφθορά δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεκινάει επίσημα και η πολιτική του δίωξη.

 

Οι αποκαλύψεις του προκάλεσαν πολιτική αναταραχή στη γείτονα χώρα σε μια περίοδο όπου στην Τουρκία διεξάγονταν οι προεδρικές εκλογές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν  διευκρινήσεις, ωστόσο, δεν προχώρησε καμία έρευνα στην Τουρκική εθνοσυνέλευση με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης. 

Όπως εξηγεί ο Αλί Γεσίλνταγ, ο Ερντογάν κρατάει στο χέρι την αντιπολίτευση έχοντας ετοιμάσει για τον καθένα χωριστά φακέλους διαφθοράς έτσι ώστε να τους χρησιμοποιεί την κατάλληλη στιγμή. 

 

Μέσα σ’ αυτές τις 10 μέρες από τις αποκαλύψεις του, η τουρκική δικαιοσύνη εκδίδει ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ εις βάρος του ώστε να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του αδικήματος που διέπραξε ως ανήλικος πριν 39 χρόνια.

 

Ενώ, παράλληλα ανοίγει ένας νέος φάκελος ποινικής δίωξής του για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και συγκεκριμένα στο κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και για προσβολή του Προέδρου.

 

 Ο Αλί Γεσίλνταγ νιώθει ότι η ζωή του κινδυνεύει και διαφεύγει στην Ελλάδα για να ζητήσει πολιτικό άσυλο.

 

 

Ο Αλί Γεσίλνταγ ζητάει άσυλο στην Ελλάδα   

 

Στα μέσα Νοεμβρίου διασχίζει τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο με παράτυπο τρόπο για να αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα.

Στις 17 Νοεμβρίου οι ελληνικές αρχές τον συλλαμβάνουν και μόλις διαπιστώνουν ότι εις βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ τον οδηγούν στις φυλακές Κομοτηνής όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.

 

Την ίδια ώρα στην Τουρκία μόλις γίνεται γνωστό ότι ο Αλί Γεσίλνταγ συνελήφθη στην Ελλάδα, η γυναίκα του και ένας φίλος του, ο Ογούζχαν Γιλντίζ, συλλαμβάνονται.

 

Η γυναίκα του, Σερπίλ, αφήνεται ελεύθερη μετά από 3 μέρες κράτησης και πολύωρες ανακρίσεις.

 

Μιλώντας στο House of Investigative Journalism η Σερπίλ, αποκαλύπτει ότι της έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και ότι πλέον βρίσκεται υπό έρευνα ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης - φάκελος υπόθεσης ποινικής δίωξης 2023/127240 - επειδή φέρεται να βοήθησε στη διαφυγή του Αλί. 

«Από λεπτό σε λεπτό μπορεί να εισβάλει και πάλι η αστυνομία στο σπίτι μου» λέει εκφράζοντας την παρενόχληση που βιώνει καθημερινά από τις τουρκικές αρχές.

 

Περιγράφει ότι ο φίλος του Αλί συνελήφθη την ώρα που έκανε την κατάθεση χρήματων μέσω Western Union για να πληρωθεί ο δικηγόρος του Αλί στην Ελλάδα. Οι τουρκικές αρχές πάγωσαν την πληρωμή και ο φίλος του Αλί βρίσκεται ακόμα στη φυλακή με την κατηγορία συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση προσθέτει.

 

Ενώ, αναφέρει ότι στην ίδια υπόθεση για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση βρίσκεται και το όνομα του Γιάννη Πατζανακίδη, δικηγόρου υπεράσπισης του Αλί.

 

Το συμβούλιο Εφετών Θράκης εξέτασε το αίτημα έκδοσης του Αλί Γεσίλνταγ, στις 10 Ιανουαρίου, και έβγαλε ομόφωνη απόφαση υπέρ της έκδοσής του στην Τουρκία, με το αιτιολογικό ότι δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία ότι αν εκδοθεί θα δικαστεί για κάποιο άλλο έγκλημα στην Τουρκία.

 

Στις 15 Ιανουαρίου, οι συνήγοροι, Θανάσης Καμπαγιάννης και Γιάννης Πατζανακίδης, προχώρησαν στην κατάθεση έφεσης στον Άρειο Πάγο.

 

Η υπόθεση έκδοσης του Αλί Γεσίλνταγ εξετάζεται μέσα σε μία πολιτική συγκυρία όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει φιλικές σχέσεις με την Τουρκία. Ως επιστέγασμα αυτής της Ελληνοτουρκικής προσέγγισης έγινε και η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.

Ενώ, ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη καταγράφεται σημαντική επιδείνωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.  

 

Ο Αλί Γεσίλνταγ δηλώνει ότι εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη και είναι βέβαιος πως, αφού εξεταστούν προσεκτικά όλα τα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές, θα επιβεβαιωθεί ότι οι κατηγορίες εναντίον του δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία πολιτική δίωξη εις βάρος του.









bottom of page